Önkormányzati választás 2024 és a reputáció

2024.06.07

Önkormányzati választás is lesz a hétvégén. Nálunk kedden még rendezvény volt este még tartott, egy napot kértünk, szerdán kijöttek a hivatalból, a terem kész, és rendben találtak mindent, felkészültünk. Szombaton lezárják a termet, plomba kerül rá. Vasárnap jönnek a bizottság már jó korán. A településen élők, pedig eljönnek és a választási ívekkel bevonulnak a fülkébe és húznak egy x-et bárhová is. 
Zala egy különleges hely. A városokon kívül kistelepüléseken élnek az emberek. S hogy mi a kicsi, az relatív. Kinek a kétezres falu is kicsi, kinek a több száz fős falu kicsi. A mi falunk 46 fős volt, választásokra jogosultak száma 43. Mi nem csak a hivatalosan állandó lakossággal foglalkoztunk testületként, hanem, akinek ingatlanja volt nálunk, azokkal is törődtünk. A választások előtt többen bejelentkeztek, egyik elkezdte, aztán valaki támogatásként folytatta, aztán így tovább. Mi senkinek nem mondtuk testületként, munkavállalóként, hogy költözzön ide, vagy oda. Mindenki felnőtt ember, okosan el tudja dönteni, hogy hova akar költözni, állandóra pedig pláne. Jelenleg 55 választásra jogosult van a településünkön. Ebből három olyan, akivel az elmúlt öt év alatt nem találkoztam. Nekem ezzel a három fővel van gondom elsősorban, a többiek valamiért most költöztek, illetve bele akarnak szólni a választásba. Ez korrekt, ha itt is maradnak a választások után is. Október 1-én átadjuk a falut a következő képviselő-testületnek, bárki is legyen az. 
Ez a testület nagyon jól dolgozott, mindent megtett, s egy irányba mentünk, kiálltunk egymás mellett, s ehhez becsatlakozott a falugondnok is. A ciklus értékelését, majd szeptemberben megteszem, addig még nagyon sok munkánk van. 

Nálunk a 43-ról 55-re növekedés 27,9%-ot jelent, azaz a szavazók több, mint negyede március után költöző, de tudom, hogy itt éltek, együtt mozogtak a faluval, mindenki a közösség iránti elkötelezettségének mértékében látogatott közösségi rendezvényeket, vagy sem. Háromnak fogalma sincs róla, illetve csak nagyon egyoldalú ismerete lehet. Százalékosan kifejezve 5,4%. 
illetve azok, akik csak emiatt a választások miatt jelentkeztek át, de a közösségért nem tettek semmit, rendezvényekre nem jöttek, ötletekkel, tettekkel nem segítették a közösséget, bár a lehetőség adott volt mindenkinek. 

Nem tudom eldönteni, ez sok vagy kevés, azt sem saccolgatom ki fog nyerni vasárnap. Azonban elnézem a településeket, van olyan, ahol nem 27,9%-kal nőtt a falu, a legdurvább, amiről épp az előbb hallottam a 295%-ra növés, azaz majdnem a háromszorosára változott 44 főről a lakosságszám. 86 új beköltöző mondja meg, hogy a következő időszakban merre menjen a falu. 

Új szavakat kellene tanulni a magyar társadalom minden tagjának. Kezdetnek ismerkedjünk meg a REPUTÁCIÓ szóval. 

Reputáció: "A reputáció (avagy hírnév) kifejezés azt jelenti, hogy egy adott személyt, szervezetet, márkát vagy bármi mást miként értékelnek az emberek. Azt tükrözi, hogy az illető vagy az adott cég mennyire felel meg a tömegek elvárásainak." 
Meg lehet választani bárkit, akár beköltözőkkel. Erre bárki képes, de mi nem tettük. Mert nekünk fontos a reputáció. Ugyanis a polgármester megítélése, húzza magával a faluét is. 
Kérdés, ez mégis kinek a javát szolgálja? A faluét? Szerintem a beköltöztetőkét. 

Szlovéniában egy évet ott kell lakni a településen, aztán szavazhatnak csak, lehet Magyarországon is érdemes lenne bevezetni. Bár én megfordítanám, közvetlen a szavazások előtt beköltözőknek egy évig utána ott kellene lakni a településen eredménytől függetlenül. 

Mindegy mi lesz vasárnap, a falu dönt, valami mellett, vagy valami ellen. Azt a döntést elfogadom. Egy biztos, az erkölcsi győzelem, az már az enyém. 

© 2020 andreabedo  | Minden jog fenntartva
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!