Indulsz polgármesternek?

2023.06.19

Mostanában sokadszor elhangzik felém a kérdés: indulsz-e újra polgármesternek?

Tegnap azt gondoltam, hogy nem indulok újra. Meg tudok én élni a jég hátán is. Minek szivatom magamat, állandóan konfliktusok közé kerülök (sokféle konfliktus). Elég jól tűröm, de néha nem egyszerű elviselni a tudatlant, aki azt sem tudja mit tud, csak pletykál, mert ezzel tudja igazolni önnön nagyságát. Meg az érzelmileg érintett, aki nem azt mondja, ami bántja, csak maszatol, mert fél a véleménye következményétől. Nyílt lapokkal kevesen játszanak, mert ahhoz vér kellene, ott… de ez egy ilyen világ, mindig ilyen is volt. Szóval akkor mi is a probléma?

Nekem ma már semmi, mert egy falunkba betelepülő család, olyan szervesen kapcsolódik be a falunk életébe, olyan kedvességgel, finomsággal, figyelembe véve a közösséget, akarva ahhoz csatlakozni, annak minden tagjához, udvariasan és nyíltan fordulva, hogy azt látom, érdemes dolgozni a közösségért, mert vannak társak, és az újonnan jött is jónak tartja az irányt. S van régi újonnan jött család is, fejlődünk. Szóval ismét odáig jutottam, hogy talán igen, elindulok mert még vannak ötleteim, tudásom hozzá, amivel tudok emelni ezen a településen, vigyázva a közös értékeinkre. S a képviselő-testületünk csodás, jó együtt dolgozni. Illetve nagyon fontos hogy legyen egy hátországod, ahol szeretnek, és tudják igazán őszinte vagy a kirakat és a viselkedés mögött is, egyszerűen szereted az embereket.

Nyilván mindenhol megvannak azok az emberek, akik nem akarnak nagyon semmit, pihenni akarnak idejönni, nem akarnak a közösség részévé válni, mert jó nekik a saját eddigi közösségeikben. Teljesen megértem őket, én is így kerültem ide, ebbe a faluba. Aztán a sors könnyedén változtat, meglepő és fura dolgokat produkál. Közben rájöttem, tudok tenni ezért a közösségért, s akarok is tenni. Szeretem az itt lakó embereket, mindenki kialakult személyiség, és elfogadóak vagyunk. Aki pedig nem, az ezt a saját berkeiben tartja, udvariasan.

Az emberek beszélnek, mert olyanok, van véleményük, sajnos sokszor olyankor is mondják, amikor nem tudják, csak "hallottak" valamit. Ezeket jobb helyeken nem vesszük készpénznek, hanem ha érdekel, megkérdezzük a másik oldalt. S még ekkor is lehet, mindkettőnek igaza van, csak más a nézőpont.

A pletyka, nos a pletyka nem érdekel, aki ismer tudja milyen vagyok, aki életében nem váltott velem egy szót sem, az meg ne ítélkezzen, mert őt minősíti. "A hátam mögött? A hátam mögött akár meg is verhetnek." – mondta Arisztotelész állítólag, amikor megkérdezték mit gondol a háta mögötti pletykákról.

Ennyi. Polgármester vagyok maximális felelősséggel, ezekben a nem könnyű időkben, teszem a dolgomat, vigyázok a rám bízott településre, ha kérdeznek, kérnek, segítek másoknak, de nem ütöm bele a dolgomat más dolgába. Sajnos, akikkel együtt kellene működni nem mindig partnerek, mert nem tudják hogyan tegyék, vagy elsüllyednek a mindennapok játszmáiban.

Nehéz megkülönböztetni, hogy mi az igaz. Nekem egy támpontom biztosan van. A tudás. Tudom, vagy nem tudom, a másik, aki mondja mi a célja, ha én lennék a helyében mit tennék? Az én értékrendem helyes vagy az övé? Tudom magamról, hogy túl gyors vagyok, ezért mindig megkérdőjelezem, hogy elvárható-e az a tempó, amit diktálok? A közösség javát szolgálja?

S ha már Arisztotelészt idéztem, zárom is vele: "A tanult elme ismertetőjele, hogy képes foglalkozni egy gondolattal anélkül, hogy elfogadná."

Hozzátenném, nem a diplomához kötném a tanultságot. Diploma nélküli emberek is kiváló közösségszervezők tudnak lenni. Az alap a jóindulat, a nyitottság, a tanulni, tudni vágyás, a megfelelés a falu közösségének, a mi közösségünknek, mert azért vagyok felelős. Illetve saját magamért, a saját életemért, s már nem engedem az energiáimat elszívni, a játszmákat kell észre venni, és szépen kilépni belőlük, merthogy általában hatalmi játszmák.

A polgármesterség társasjáték, sokan játsszák, minél többen képesek meghallgatni, és elfogadni mások véleményét, gondolatát annál könnyebb normálisan működni. Ha pedig nem, akkor nehezebb, hiszen sohasem tudod, hogy valakinek mi a motivációja, miért mondja azt, amit mond. Mivel ez nem elvárható, hogy tudjuk, s sokan tényleg játszmáznak akármilyen érdekeik mentén, emiatt vannak rosszabb és jobb időszakok.
Mindenesetre a saját közösség érdeke, hogy a falut fejlesztő, a falut összetartó polgármestert válasszon majd. Jövőre. Addig meg hagyjuk még ezeket a kérdéseket, még nincs itt a híd, amin át kell mennünk. 
Aztán hogy ki indul, és ki nem indul, az pedig majd kiderül, s majd a települések választanak 2024. június 9-én, de az olyan messze van, hogy nem érdemes még ezzel zaklatni egyik közösséget sem.

"Tedd a dolgod, az emberek meg had beszéljenek!" 

© 2020 andreabedo  | Minden jog fenntartva
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!